Amsterdamse Gein: Eetcafé
tweede huiskamer

Hieronder de tweede bijdrage van Clous van Mechelen (1941), actief muzikant en componist en bekend creatief  in de Amsterdamse reclamewereld  (0.a. Big City met Tol Hansse, Sjef van Oekel, Grolsch). Zie ook: www.clousvanmechelen.nl

 

Aan ’t eind van de dag was ik in een Amsterdams eetcafé verzeild geraakt. Ik was het niet van plan maar na één pilsje kreeg ik trek. Een man naast mij aan de tap kreeg net z’n bal gehakt met patat en satésaus. Doe mij ook maar, zei ik tegen de café-eigenaar. Zeg maar Harry zei hij en draaide zich vermoeid om en gaf een klap op het deurtje van een loketje. Eénmaal van het zelfde, riep die d’r bij. In plaats van een bevestiging viel er achter het loketje van alles om en een stem riep, ook dat nog.

Ja, ook dat nog, zei Harry. Achter in het café riep iemand, is er licht op de wc? Als jij d’r op zit, zit er geen licht op de wc… links bij de spiegel man, heb je je Tom Tom niet bij je, giebelde Harry.

Met wat gepiep en gekraak ging plots het loketje open en verscheen mijn bal, patat en satésaus. Harry toverde snel een placemat met daarop de Westertoren en een bestekje te voorschijn. Lekker hoor, zei ik even later. Zonder bier, grapte Harry. Ja doe nog maar een pilsje, zei ik. De buitendeur ging open en er verscheen een echtpaar. Keurig, jaren niet meer gezien. Hij in een splinternieuw pak met bijpassende schoenen en zij in een splinternieuw mantelpakje met bijpassende schoenen en tas.

Rijp voor een avondje theater. Ze gingen zitten aan een gammel tafeltje en bestelde 2 gin tonic. Ja zeg, fluisterde Harry mij toe, hoe moet dat ook alweer ? Maar hij serveerde toch keurig de bestelde drankjes. Zegt de man, ober, mag ik van U de kaart ?  Zegt Harry, kaart…het is hier vlees of vis!

Clous van Mechelen.