Belevenissen van Boer Bert 3
zoek Bert's vrouw!

Dit is de derde bijdrage van Boer Bert (59 jaar) die ons op de hoogte zal houden van zijn wederwaardigheden. Warm aanbevolen!

Alle boeren en dan met name de akkerbouwers zijn nu druk met de oogst, althans dat zouden ze graag zijn. Op het moment dat ik dit schrijf (weekend van 30-9) hebben we een wisselvallige week achter de rug. En er moet nog best veel gebeuren. In onze polder zijn nog  veel percelen waar uien op het land liggen, al dan niet gerooid (zie BB2). Ook moeten er nog veel aardappelen gerooid worden. De afgelopen paar dagen waren al wel weer hier en daar aardappelrooiers in het veld maar voor de uien moet het echt nog wat droger worden. De vooruitzichten zijn echter niet onverdeeld gunstig. Ik moet zeggen dat ik erg gelukkig ben met het feit dat we de aardappelen en uien al in de schuur hebben.

De suikerbieten waren bij ons het volgende te oogsten gewas. 1 Oktober 6 uur ’s morgens moeten ze klaar liggen zo was ons medegedeeld door werkplanners van de suikerfabriek. Kleine hoeveelheden mogen in 1 keer geleverd worden maar boeren met grotere oppervlaktes moeten in 1, 2 of 3 keer leveren. En de levertijd is vanaf half september tot half januari. Gedurende de zomer kun je voorkeuren betreffende levering aangeven. Ik lever graag vroeg en in 1 keer en vanwege de hoeveelheid mag dat. 1 Oktober dus, moesten ze op het erf liggen. Nu wil het geval dat ik de afgelopen week weer moest venten (zie BB1) en de keus was dan ook om te rooien op 28 of 29 september of voor de 21ste . Aan de ene kant wil je de bieten graag zo lang mogelijk door laten groeien maar als het regent op de laatste 2 dagen voor 1 oktober ben je verder van huis want of het gaat helemaal niet of er zit zoveel modder (tarra) aan de bieten dat je stevig gekort wordt op de prijs.

Mijn aard is om maar aan de veilige kant te zitten en heb er dan ook maar voor gekozen om wat vroeger te rooien. Een nadeel kan zijn, en dat geldt vooral bij wat hogere temperaturen, dat het suikergehalte wat daalt als de bieten lang liggen voor ze opgehaald worden. En dat is nu juist waar het om draait bij de teelt van suikerbieten. Een redelijk gemiddeld suikerpercentage is 16,5 % maar kan uiteen lopen van 15% tot wel 19% in goede jaren. Wellicht heeft U wel eens een vrachtauto met bieten zien rijden. Daar zit dan netto zo’n 30 ton bieten in en men kan daar dan ongeveer 5000 kg!! suiker van maken.

Enfin, maandag 17 sept. de loonwerker gebeld en die gaf aan de volgende dag te kunnen komen. Mooi, dan zou het in elk geval nog steeds droog weer zijn. En zo is het ook gegaan. Die dinsdagmiddag heeft de bietenrooier onze bieten in 2,5 uur gerooid. Op bijgaande foto kunt U zien wat een enorm gevaarte zo’n bietenrooier tegenwoordig is. Ter vergelijking staat mijn vrouw bij één van de banden. Oké, mijn vrouw is niet zo groot, maar het lijkt me duidelijk waarom deze machine Big Six genoemd wordt.  De Six slaat in dit geval op het aantal banden onder de rooier. Deze zijn erg breed en groot om zoveel mogelijk oppervlakte te creëren om het gigantische gewicht van de rooier te dragen. Als de voorraadbunker vol zit is dat alleen al 15 ton. Of zulke zware machines nog verantwoord zijn wordt wel eens betwijfeld. De grond wordt hierdoor namelijk wel heel erg in elkaar gedrukt en dat is slecht voor de structuur.

In de volgende bijdrage vertel ik U wat het suikergehalte was.

Bert.