De Islam: Onwetendheid & Respect
vliegend tapijt

Wat weten we eigenlijk van de Islam? Van de godsdienst of van de Islamitische cultuur? Weinig tot niets! Het weinige dat we over deze wereldgodsdienst horen komt van Wilders en dat is dommigheid om het maar eens eufemistisch uit te drukken. Wie ooit in Istanboel geweest is of in Marrakech weet dat het beeld dat ons voorgehouden wordt niet alleen onjuist is maar ronduit beledigend. Niet alleen beledigend voor de Mohammedanen en hun beschaving, maar zeker zo beledigend voor onze eigen intelligentie. Tegenwicht tegen de beeldvorming door Wilders krijgen we nauwelijks. Niet van onze overheid en niet van onze media. Daarom het volgende:

Louvre art islamiqueIn Parijs bestaat al zo’n 30 jaar het “Institut du Monde Arabe”. Ooit door Mitterand ontwikkelt om een brug te slaan naar de Arabische wereld. Prominent gelegen in het 5e arrondissement, tussen de universiteiten, aan de oever van de Seine, tegenover het Ile Saint Louis. Een speciaal voor dit doel ontworpen gebouw waarin van alles te doen is. Tentoonstellingen, films, bibliotheken, studieruimtes en natuurlijk een restaurant met een groot terras en schitterend uitzicht over de eilanden om het niet alléén “opvoedkundig”te laten zijn.

Het initiatief van een Président, de prominente locatie, de aantrekkelijkheid en de levendigheid van het Institut: het is allemaal  bewijs van het respect dat Franse autoriteiten hebben én tonen voor de Islamitische cultuur.

Nu, in 2012, treedt het Louvre, speerpunt van de Franse cultuurpolitiek, in de voetsporen van Mitterand en zet grote stappen  om de Islamitische cultuur een belangrijke(re) plaats te geven en onder de aandacht te brengen.

Allereerst is er de enorme collectie Arabische kunst en kunstvoorwerpen die het Louvre bezit en die qua presentatie behoorlijk onderbelicht raakte. Met Frans gevoel voor grandeur én een fijn gevoel voor diplomatie, is er een vleugel in het Louvre geopend om de Islamitische beschaving een prominente, vaste plaats te geven. “l’Art de l’Islam” is gehuisvest op de voorheen ongebruikte Cour Visconti. Over deze binnenplaats is een “vliegend tapijt” aangebracht dat als een glazen sluier over de expositieruimtes hangt. Spectaculair? Zeker! Mooi? Ja!  De Franse autoriteiten tonen opnieuw  respect voor een vreemde cultuur en verdienen daar natuurlijk onbetaalbare goodwill mee.

Het Louvre gaat nog een stap verder: volgend jaar opent het een dépendance in Abu Dhabi. Dan kan Président Hollande een statiebezoek aan de Arabische wereld maken en de Mona Lisa een maand aan z’n eigen museum uitlenen… Onbetaalbare goodwill!

Uw Pensionado.