Franse Benzineprijzen & Hollande
politiek

Nieuwste bericht over de “andere koers” die de socialistische regering van Président Hollande van plan is te varen: de benzineprijs omlaag!

Proefballon of beleid? Nog niet erg duidelijk, maar de regering wenst de benzineprijs (en diesel) met 6 cent per liter te verlagen! Het idee wordt natuurlijk door iedereen verwelkomd. Behalve… Het bericht verder doorlezend blijkt dat er sprake is van een belastingverlaging van 3 cent en dat de resterende 3 cent door de oliemaatschappijen en pomphouders opgehoest moet worden.

Tja. Dat doen de oliemaatschappijen waarschijnlijk liever niet en de pomphouders hebben een te lage winstmarge om er zelfs maar over te kunnen nadenken. Toch is het geen gelopen race. De verschillen in benzineprijs zijn in Frankrijk tussen de verschillende stations groot en vaak wel meer dan 6 cent en waarom kan de één dat wel en de ander niet…. Bovendien zijn de grote (en dure) stations natuurlijk al lang niet meer afhankelijk van de winst op benzine. Vaak zijn het prima draaiende supermarkten, met zeer hoge prijzen en prachtige winstmarges.

In ieder geval geeft Hollande een duidelijk signaal: minder voor de grote maatschappijen, minder voor de staat en méér voor de Fransman. Het lijkt uit te draaien op een gevecht tussen een goedwillende regering en een kapitalistische olie-industrie. Wat de uitslag ook wordt: Hollande spint er garen bij want hij is de man die de prijzen wil verlagen.

Uw Pensionado.