Wijngaarden & Rozen: Hoezo?
mooi en functioneel
Hieronder een bijdrage van Henk Drost (1947), een klein mensenleven werkzaam geweest in de wijn- en gedistilleerdhandel. Schreef als onderdeel van zijn commerciële functie veel wervende wijnteksten en is natuurlijk ter zake kundig. Henk woont met zijn vrouw op de Veluwe.

 

Wie wel eens wijngaarden heeft bezocht is het vast opgevallen dat naast druivenstokken ( dat zal niemand verbazen) vaak ook rozen aangeplant zijn. Wat zou daar de reden van zijn? Nee, niet om de wijngaard op te leuken. Dat zal de wijnboer een zorg zijn.  Die rozenstruiken hebben een andere functie.

Wijnstokken zijn erg gevoelig voor luis net als rozenstruiken. Eigenlijk zijn de rozen er net iets meer vatbaar voor dan druivenranken. En dát is de reden dat u rozen in veel wijngaarden aantreft. Een slimme wijnboer heeft ooit bedacht dat rozen een soort poortwachter zouden kunnen zijn voor het optreden van luis. “Als ik luis aantref op mijn wijnstokken”, zo dacht hij, “is het eigenlijk al te laat om te bespuiten. Ik zou het eerder moeten weten.” En toen kwam de rozenstruik in zijn gedachten. “Als ik rozen in mijn wijngaard plant en ik zie dat ze luis hebben, is er nog tijd genoeg om de wijnstokken te bespuiten”. Zo gedacht, zo gedaan en hij zag dat het werkte! En daarom ziet u in veel wijngaarden aan het begin van de rij wijnstokken een rozenstruik.

Henk Drost